Tomater 2018
Tomater..... tomater, tomater, tomater. Det är det enda man hör om nu i mars. Och massa frågor ifrån både erfarna och nybörjare täcker mitt flöde på Facebook. Ibland blir jag irriterad för samma frågor har besvarats hundratals gånger sen innan och varför kan man inte bara söka i gruppen? Nej, men det är tydligen för avancerat. Jag vet att alla kanske inte vet att det går men samma info finns om man googlar också. Samma frågor kommer även få svar i det här inlägget. Dom vanligaste frågorna jag har sett kommer här.
När ska man så?
Det rekommenderas att man sår 6-8 veckor innan man kan sätta ut plantorna eller ha dom i sina slutkrukor. Då måste man anpassa sig efter sina förutsättningar. Bor du i zon 5 utan extraljus eller ett varmt växthus blir det krångligt och svårt att få plats med långa, gängliga plantor som inte går att plantera ut för att det är för kallt. Ni vill inte hamna där utan anpassa er efter era egna förutsättnigar. Jag bor i zon 2-3 men här ligger det fortfarande snö och är minusgrader. Då får man ta med i beräkningarna att jag inte kommer kunna sätta ut saker för än tidigast mitten på maj.
Hur ska dom förvaras när dom kommit upp?
Ca 15-18c° och ljust. Jag har inte tillgång till kallare än rumstemperatur så dom får klara sig med det. Mina mår bra ändå fast dom kanske blir lite längre än om dom stått svalare.
Vad ska man göra när dom blir långa och rangliga?
Tomater utvecklar rötter på stammen så det är bara att täcka med jord ända upp till första bladparet. Om dom är riktigt långa så kan man linda dom runt i krukan så man inte råkar bryta av plantan.
När ska man börja gödsla?
Jag gödslar faktiskt så lite som möjligt inomhus. Som jag skrivit nedan så planterar jag i såjord utan näring, sen planterar jag om i planteringsjord som innehåller näring för 3-4 veckor och för varje gång jag planterar om så får växterna lite ny jord därmed ny näring så jag tillför ingen extra näring till något som ska planteras ut vilket är i princip allt. Det enda jag tillför näring till är min fönstergurka och det är just för att den står i sin slutkruka och behöver näring för att producera gurkor. Den får lite pelleterat hönsgödsel.
Vad ska jag ha för jord?
Man planterar först i såjord eller kokosfibrer då den är väldigt näringsfattig. Sen planterar jag om i planteringsjord tills jag sätter ut mina plantor i landet där växtplatsen redan är grundligt gödslad.
Vilka sorter ska tjuvas?
Jag gör i regel så att jag tjuvar alla som inte är busktomater. Då får plantorna mer ljus och luft.
Så rätt och slätt. Jag planterar mina tomatfrön i såjord ca 0,5-1 cm djupt. Sen får dom stå varmt under plastfolie eller dylikt. När dom kommit upp efter några dagar och så får dom stå under växtbelysningen, fortfarande i sin första kruka med såjord. Efter kanske en och en halv vecka så är den stor nog att omplanteras med och då får den en större kruka med planteringsjord. Sen planterar jag om dom allt eftersom dom växer i ny planteringsjord. Ett tecken är att rötterna börjar krypa ur hålen i bottnen på krukan. Redan efter första omplanteringen börjar jag kolla efter "tjuvar" i grenvecken. Sen sätter jag ut tomaterna i landet eller växthuset när det inte är risk för frost. Men man måste avhärda och vänja plantorna vid det kyliga och soliga utomhusklimatet. Det tar ungefär en vecka att vänja plantorna. Sen planterar man ut i en gödslad bädd eller kruka och ser till att kanske vattna med nässelvatten eller dylikt under säsongens gång.
Odling kan verkligen förvåna en. Jag har inte varit så sugen på att odla tomater för det är något som nästan alla gör och jag tycker det är lite "vanligt" och "tråkigt". Jag erkänner att jag har haft fel. Det finns så sjukt många olika sorters tomater med olika utseende, smak och form så i år har jag blivit tvungen att testa "några". Bara 17 olika sorter.... Vi börjar med bifftomaterna jag valt att testa.
Brandywine gul och röd
Efter att ha sett denna fina sort på Mandelmanns så ville jag testa den. Jag gillar äldre sorter för dom brukar ha en djupare smak än nya sorter anser jag. Frukterna blir på mellan 200-400g och det är det som utmärker just bifftomater. Att det blir så stora frukter. Sorten är ett kulturarv från 1885.
Valencia
En orangea bifftomat som påminner om en apelsin i utseendet. Dom blir lite mindre än Brandywine med frukter på ca 200-250g. Den sägs ha en arom av ananas och gyllenbär.
Costoluto Genovese
En bifftomat som till utseendet är ganska lika röda Brandywine med djupa åsar och klarröd färg. Den trivs bäst i växthus. Den är en kulturarvssort från början på 1900-talet.
Marmande
Det är en fransk kulturarvssort som är väldigt tålig och därför funkar bra på friland. Den har små frukter för att vara en bifftomat på ca 150-200g. Den är en kombintion av biff- och busktomat så den kan behöva glesas ur även om man inte ska ta bort alla tjuvar.
Polish Linguisa
En polsk sort som kan spåras enda tillbaka till 1800-talet. Den får stora, avlånga frukter på 280g och uppåt. Den är bra till såser och puré bland annat. Smaken beskrivs som söt och med få kärnor.
Då går vi över till dom normalstora tomaterna på mellan 70-120g.
Golden Königin
En gyllengul sort som beskrivs som mild och aromatisk. Den har ett högväxande sätt och ska tjuvas eftersom det inte är en busktomat. Den är av tyskt kulturarv från 1800-talet. Den ska funka utmärkt på både friland och i växthus. Frukterna väger 80-100g.
Bonita
Den här sorten var den första normalstora tomaten jag köpte för att den var uttalad söt i smaken. Frukterna väger ungefär 70g och beskrivs som söt och aromatiska. Det är en busktomat och ska därför inte tjuvas men kan däremot behöva ansas lite så att plantorna får ljus och sol ordentligt. Även den här sorten ska funkar utmärkt på både friland och i växthus.
Moneymaker
En sort som ska odlas i växthus och ska tjuvas. Får klarröda, runda, fasta frukter på runt 100g i klasar om 6-10 st på varje. Den är från början ifrån England.
Indigo apple
En tomatsort med fruktansvärt vackra frukter med en mörk, solbränd topp som går mot rött mot bottnen. Den här vackra sorten får frukter på mellan 60-120g och bör odlas i växthus. Pågrund av färgen så innehåller den här sortens tomat extra mycket antioxidanter.
Då trappar vi ner ett snäpp till körsbärstomater, plommontomater eller cocktailtomater. Kärt barn har många namn och det samma gäller dessa. Alla är samma sak och deffinerar storleken på tomaten och inget annat. Även vinbärstomater är samma sak och dess tillhär gruppen "Minitomater" där vikten ska ligga på mellan 15-50g.
Gardeners Delight
Är av gammal ursprung och har fått utmärkelsen "världens godaste tomat" enligt Impecta. Den får lite större tomater på 3-4 cm i diameter. Trivs bäst i växthus men ska också funka på friland.
Fahrenheit Blues
En körsbärstomat med underbar näst intill svart färg. Den växer i klasar om 8-16 frukter på varje. Den funkar bäst i växthus.
Chilega
Små, små tomater på 8-10g. Den ska vara sjukt söt i smaken och inte bara i utseendet. En sort som passar både till friland eller växthus utan vidare.
Indigo Rose
Precis som "Indigo Apple" så är den solbränd upptill och ljusnar till rött nertill. Relativt stora frukter på 30-40g. Den här sorten funkar bäst i växthus och innehåller större mängd antioxidanter pågrund av sin färg.
Honungstomat
En tomat som jag egentligen inte vet något om eller ens kan garantera att den är vad den säger sig vara. Den ska vara en riktig lyxtomat som ska vara sjukt god och söt. Jag vet egentligen inte så mycket mer än att det är högväxande och får frukter på ca 10g.
Chocolate Cherry
En mörkröd/brun tomat som är lite strimmig. Frukterna är på ca 2,5 cm i diameter och söta i smaken.
White Cherry
Det är en vit/ ljust gul körsbärstomat som bara ser för fin ut och det är därför jag har bytt till mig den här. Vi får se om den är god eller om den bara har en ovanlig färg. Frukterna ska väga ca 30g och ska helst växa i växthus.
Tiny Tim
En sort jag köpt för tidig odling i fönstret. Det är en väldigt liten och kompakt busktomat. Den ska bara bli ca 30 cm hög och därför passar den bra inne. Tomaterna blir bara 1-2 cm stora på den lilla plantan.
Det är dom 18 sorter som jag kommer testa i år. Som ni kanske ser så gillar jag söta tomater med annorlunda färg. Jag har även dom senaste veckorna börjat intressera mig för bifftomater så som Brandywine och Costoluto Genovese med fina djupa åsar. Men alla har ju egna tankar och idéer om hur den perfekta tomaten smakar och ser ut. Men vi får se i juli/augusti vilka mina nya favoritsorter är om jag nu får några. Våga testa fler sorter nu så slipper ni i framtiden. Låt oss hålla tummarna för en lagom varm, solig och regnig sommar! Ska ni odla några annorlunda sorters tomater eller har en favoritsort som är supergod? Det kanske fortfarande är något ni undrar om vad gäller tomatodling? Släng iväg ett mail till mig och berätta.
Ha en fortsatt trevlig vecka så hörs vi på onsdag!
~Hanna~