Syrensaft

23.05.2018

Syrensaft är väldigt likt flädersaft. Enda igentliga skillnaden är man använder syrenblommor istället för fläderblommor och då tycker jag att den blir mycket mer blommig i smak och doft än flädersaft. Men tycker du om flädersaft tycker jag absolut att du ska testa att göra den här! Det som gör färgen på syrensaft är ph-värdet. Min saft blev inte så rosa/lila fast jag hade ett lågt ph-värde men om man vill kan man färga den med några blåbär. Men jag tror också att recepten där saften ska stå i kyla och dra är bättre för färgens skull. När jag gjorde min saft så såg jag till att vätskenivån kom strax under blommorna så fokusera mer på att det blir lagom vätska en att det blir ljust 10 klasar med blommor. Jag använde mig av bondsyrener i det här receptet.

Ingredienser:

ca 10 klasar syrenblommor

2,5 dl vatten

2,5 dl citronsaft eller 2,5 tsk citronsyra+2,5 dl vatten

2,5 dl socker

ev. 10 blåbär

1. Rensa blommorna. Du behöver inte ta bort allt det gröna men dom stora kvistarna ska bort. 

2. Låt ligga en stund på vitt underlag så försvinner lite insekter. Jag la mitt på hushållspapper och gick och gjorde något annat så länge.

3. Lägg blommorna i en kastrull och försök få med så lite insekter som möjligt. 

4. Häll på lika delar av socker, vatten och citronjuice eller citronsyra. Lägg eventuellt i blåbären. 

5. Låt saften börja sjuda och ta bort från plattan. Sila och häll upp på en steril, rengjord flaska och in i kylen.

Klart! Låt svalna innan den dricks och späd efter smak. Vill man ha extra färg och smak kan man göra ett uppkok igen med en ny omgång blommor. Om man älskar smaken av syren eller blommor för övrigt så är det här saften för dig. Tyvärr är jag inte så överförtjust i någon sorts saft men då kan någon annan få njuta av den istället.

Hoppas det smakar!

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång