Sockerlag
Sockerlag är socker i flytande form kan man säga. Det är ett sätt att spä ut sockret så det blir rinnande och inte fast eller kristalliserat. Du använder lika delar vatten som socker och anpassar själv mängden efter hur mycket du behöver eller vill göra. Den har lång hållbarhet så gör en större mängd på en gång om du känner att du kommer ha ont om tid eller tycker det är bra att ha hemma. Det går även att göra sockerlagen tjockare eller tunnare genom att låta den koka ner eller tillsätta mer vatten. Sockerlag används mycket i barer för att söta upp olika drinkar men även i en del desserter t.ex. italiensk maräng.
Ingredienser:
Socker
Vatten
1. Du använder 50/50 socker/vatten. Det går att anpassa mängden utan problem vare sig du behöver 1 dl eller 1 l sockerlag. Kom ihåg att bara ta lika i mängd och inte i vikt. Till exempel 1 dl socker till 1 dl vatten och sen kan man göra hur mycket eller lite man vill.
2. Häll i sockret och vattnet i en kastrull. En tjockbottnad kastrull ger en jämnare värme men det går bra med en vanlig också så länge man håller lite koll på sockerlagen.

3. Sen låter man det sjuda tills allt socker löst upp sig. Låt svalna.

Klart! Superenkelt och går ganska snabbt, knappt 10 minuter eller så. Bara slänga ihop socker och vatten och koka upp i princip. Som sagts så kan man anpassa tjockleken lite beroende på hur länge man kokar den och vad man vill ha den till. Jag använder inte sockerlag så mycket till mat men jag har det i mina fjärilsmatare som ni kan se hur jag har gjort här!
Lycka till!