Det som inte gick så bra 2017
Som många andras så blev mitt 2017 kanske inte det perfekta odlingsåret med en sen köldknäpp och uteblivande äpplen. Men så fungerar tyvärr naturen och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Och det tycker jag man ska ha i tanken när man odlar, att saker inte alltid går som man hoppats men att det bara är att testa igen. Självklart blir man tyngd när något går åt helvete. Det kanske inte gror från första början eller så blir det ingen skörd fast man har en underbar frisk planta men som sagts, så är det en del av odlingen. Alla gör vi nybörjarmisstag och här är dom största jag har gjort och hur jag ska göra kommande år för att undvika dom!
Jag påverkades dock inte så hårt av varken köldknäppen i april eller följderna av det. Dock påverkades jag av den "kalla" sommaren. Sen fick jag lära mig en del den hårda vägen. Alla gör vi nybörjarmisstag och här är dom största jag har gjort! I efterhand ser jag dom som självklarheter men jag förstod inte eller rättare sagt såg förbi hur viktiga dom faktiskt var. Man måste förstå att en planta måste ha sol, ljus och näring för att leva. Det går tyvärr inte att ta bort någon av dom delarna.
Avhärda, det gör skillnad
"Nej, man behöver inte avhärda. Dom klarar sig bra endå". Nej, du borde faktiskt avhärda. Det spelar roll och plantorna blir inte starkare även om dom skulle överleva. Dom får bara en seg start för att all energi går till att hålla sig vid liv istället för att växa. Ett bra exempel är mina prydnadspumpor och musselsquash. Dom gick bort bara några dagar efter att jag planterat ut dom. Bilden visar när jag precis planterat ut pumporna och squashen. Jag trodde att dom skulle resa sig efter att dom vant sig men icke. Fick bli maskmat av dom istället. Detsamma hände med 20 av mina blomman för dagen som jag planterade. Alla dog där också utom 3 stycken som planterades i en kruka som stod mitt i solen mot en faluröd trävägg. Dom som överlevde gav massor av fina blommor som jag sen tog massor av frö utav så jag kan göra ett nytt försök av i år. Blomman för dagen är för övrigt min absoluta favoritblomma. Dom är så underbart vackra och jag kommer nog skriva en "Favoriter #" om dom så småning om.
Kylan
Den gjorde så att mina melonplantor inte ville producera blommor och frukt förän sent i augusti/september vilket gjorde att dom inte hann bli så stora. Detsamma hände med mina körbärstomater från Impecta "Golden Bumble bee". Jag fick endast 8 små tomater som inte ville mogna på plantan. Dom fick komma in och eftermogna i fönstret men när jag äntligen kunde smaka så var dom inte så värst söta eller goda heller tyvärr. Som tur var så var det inte direkt mer än så som påverkades vad jag märkte.
Gråmögel
Det var något som verkligen gjorde mig orolig innan jag insåg vad det var. Det spred sig från tomaten till att börja med. Sen till gurkan, paprikorna, broccolin och sen melonerna. Det spred sig överallt och jag blev så rädd att det var något allvarligt. Som tur var är inte gråmögel något som stannar i årtionde. Det kan angripa skadade plantor i fuktig miljö så att den satte sig på tomatplantan som jag klippt för att den var så stor i polytunneln som jag hade stängt för att det började bli kyligare på höstkanten är väldigt förståligt såhär i efterhand. Om jag får det igen, vilket jag nästan kan garantera, så kommer jag försöka göra mig av med den planta så tidigt som möjligt. Men det är inget att få panik över. Det löser sig som det mesta annat inom odling. Tyvärr tog jag aldrig några bilder på det men det är bara att googla så kommer det upp bilder från till exempel farbror grön.
Gödsla ordentligt
Det är superviktigt att gödsla redan från början. Och mycket dessutom. Lägg mycket energi på den delen så kommer allting gå mycket lättare och det blir mindre frågetecken när vissa saker får näringsbrist osv. Jag gödslade inte så mycket för jag tänkte att "Ja, men jag fyllde ju på hästgödsel förra året, det är lugnt". Nej det är inte lugnt. Du behöver fylla på med ny näring varje år och speciellt i början på säsongen innan du planterar ut alla växter. Så släng på rejält med gödsel och sen försök att bättre på den under tidens gång med kanske gödselvatten, mer hästgödsel, hönsgödsel eller kanske täckodla. Då kommer nog många saker växa mycket bättre.
Själv har jag kommit fram till att det som är enklast för mig är att grundgödsla med hästbajs på våren. Vi har tre gamla damer som går här hemma så det är ingen bristvara för min del och det är relativt nära odlingen dessutom. Sen har jag tänkt att utöka min täckodling. I och med hästarna så har vi en hel del gammalt hö som inte går att mata dom med och någon form av näring måste väll maskarna ge mig i utbyte. Förra året påbörjade jag täckning av delar av min trädgård så som jordgubbspallkragen, vitlökspallkragen (planterade vitlöken i september och täckte efter det) och i purjolökspallkragen men nu tänkte jag försöka täcka alla pallkragar utomhus och eventuellt några i polytunneln. Man kan inte täcka för mycket och det gillar vi.
Sen tänkte jag ha några omgångar med nässel- och vallörtsvatten. Nässlorna inehåller mycket näring och är dessutom bara ett ogräs för mig så det gör inte ont i mitt hjärta när jag sliter upp dom och dränker i en hink tills dom börjar ruttna. När det börjar lukta så är vattnet perfekt och det tar ca 2 veckor. Självklart kan det ligga längre men jag kommer nog använda det ganska flitigt. Min tanke är att starta två 10 L hinkar i veckan så jag hela tiden har en ny omgång och det aldrig tar slut. Jag får gratis majonäshinkar från jobbet så jag har en hel del av dom och även lock till så att det inte behöver lukta i onödan. Vallörten har djupa rötter så den lagrar diverse mineraler i sina blad. Vad gäller vallörten ser jag även den som ett ogräs då den växer överallt och aldrig verkar sluta och då gör jag samma sak med den som med nässlorna. Detta hade jag tänkt att blanda typ 1:10 eller så med vatten. Det lär ju märkas hur mycket som går åt till olika växter.
Och så här har jag tänkt att årets gödslande ska gå till. Förra året fick en del av mina grödor ta stryk för att jag inte gjorde det. Till exempel så blev det inga meloner till viss del pga att jag inte gödslade dom. Dom fick hänga i 10 L hinkar och växte fint men dom fick knappt några blommor. Antagligen för att dom led av näringsbrist. Ni ser dom hänga längst in till vänster när jag precis hade planterat ut dom. Något mer som jag tror hade behövt lite näring var min broccoli och blomkål som också nyss var utplanterade i första pallkragen på bilden. Mina pumpor hade nog mått bra av lite extra också. Jag använder nästintill bara det jag kan få gratis hemifrån men har även lite blodmjöl och benmjöl till chili och purjolök. Det ska vara enkelt och naturligt annars känns det lite jobbigt för min del att använda det. Jag vattnar till exempel enbart med regnvatten som samlats i tunnor för att inte våran brunn eventuellt ska sina.
Hoppas ni har lärt er något från mina misstag. Lycka till och sluta aldrig odla!
~Hanna~