Sådd av rödbetor
Idag fredag den 11 maj planterades mina rödbetor. En pallkrage med såband som innehöll den avlånga sorten "Forono" och en pallkrage på vanlig väg där man lägger ut fröerna för hand. Sorten jag planterade enligt vanliga metoder är polkabetan "Tonda Di Chioggia". Jag har aldrig odlat rödbetor innan men jag älskar att äta dom rostade i ugnen och ha som tillbehör, inlagd till pytt i panna eller pressad till juice. Sen kan man ju inte säga annat än att dom kan vara riktigt dekorativa och snygga med sina olika färger och former. Det sägs även att dom är bra för matsmältningen och metabolismen.
Forono är som sagts en avlång sort som man därmed kan få lite större skörda av än om man har vanliga runda sorter. Just den här ska även vara utmärkt för lagring som den är om man har en matkällare eller liknande. Tidiga blad funkar utmärkt att äta som sallad. Man får akta sig för att så för tidigt. Blir det frost går plantan i blom och bildar inga rötter vilket iallafall är det jag är ute efter.
Tonda Di Chioggia är en rund polkabeta. Tydliga fina ringar av rött och vitt som gör att den är riktigt dekorativ rå i sallader eller som rödbetscarpaccio. Den kommer från början ifrån chioggia i veneto-regionen, Italien. Färgen försvinner tyvärr vid tillagning och blir mer åt det rosa hållet.
Jag har idag sått rödbetor för första gången. "Tonda Di Chioggia" har jag som sagts sått för hand på det klassiska viset medan jag använde mina hemgjorda såband för att så sorten "Forono". Och jag säger direkt att det var mycket enklare och smidigare att använda såbanden. Helt fantastiskt hur smidigt det var att bara rulla ut dom, täcka och vattna så var det klart. Gud så snabbt och smidigt det gick. Det här ska göras med flera sorters frön inför nästa år så som sallad, morötter och palsternacka.
Rödbetor ska vara en väldigt enkel rotfrukt att odla så länge den får stå i mullrik jord som inte torkar ut. Jag tänker direkt på ett enda ord. Täckodling. Som ni ser på bilderna ovan så har jag massor av blandade material i mina kragar. Jag slänger i allt jag hittar och i huvudsak blir det hö, löv, pinnar, barr och liknande. Sen när jag även skapar ett lager ovanpå så kommer det hjälpa till att skydda från kyligare nätter, hålla kvar fukten och även fortsätta mata maskarna och alla andra mikroorganismer som bor i min jord. Men just nu har jag bara täckt mellan raderna så jag ser när fröna börjar gro. Nu är det bara att vänta och se. En sak som kanske inte alla vet är att varje "frö" är en kapsel med flera frön så det borde räcka med ett på varje ställe. Det är vad jag har gjort i alla fall. Det ska även funka bra att förså rödbetor inomhus i tråg eller liknande om man vill ha ett försprång. Men det har helt enkelt inte blivit av för min del. Kanske nästa år.
Ha en trevlig helg så hörs vi på måndag!
~Hanna~