Rotfruktsgratäng

12.02.2018

Rotfruktsgratäng är fruktansvärt gott när man kan använda sina egna rotfrukter. Det är en sådan maträtt som man kan slänga i vad man vill och göra till vad man vill. Man kan göra den hur fin man vill och hur vardaglig man vill. Det är bara en fråga om vad just du vill ha. Till just den här tog jag vad jag hade kvar. Jag hade lite små purjolökar ute i landet, lite potatis och morötter i en hink i garaget. Sen tog jag vad jag hittade i kylen, lite grädde och västerbottensost. 

Ingredienser:

Rotfrukter, palsternacka, morot, svartrot, potatis eller vad du har tillgång till

Grädde

Ost

Smör

Salt 

Peppar


Tillagning:

Sätt ugnen på 175 °c

Skala, skölj och skiva rotfrukterna eller grönsakerna du har tänkt att använda. Jag använde mig som sagts av purjolök, potatis, och morot. Jag gillar när rotfrukterna är ungefär 3 mm tjocka. 

Smörj ugnsformen med smör och varva rotfrukterna med salt och peppar och snåla inte. Rotfrukterna drar åt sig av grädden när den tillagas och då går mycket av saltet in i dom och smaken försvinner.

Häll över grädde och strö på någon form av ost. Det funkar absolut med vanlig gratängost  men som sagts, den blir vad man gör den till. Jag tycker om smaken av västerbottensost och använder därför den. 

Ställ in formen i ugnen och låt allt det goda tillagas. Stick gratängen ibland och när den börjar bli klar så höj värmen till 225 °, då kommer osten få en vacker gyllenbrun färg och ger lite knaprighet. 

Servera direkt när den är varm. Man kan pimpa upp den yttligare med kanske lite persilja, lök eller gräslök i. Funkar utmärkt som tillbehör till det mesta. Gott blir det iallafall och ett trevligt substitut till den vanliga potatisgratängen.

Smaklig måltid!   

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång