Rotfrukter, mina höstfavoriter

06.12.2018

Bland det roligaste som finns när hösten kommer är att känna att man inte är färdig. Jag har mer att skörda trots att det varit många frostnätter och alla tomater, gurkor och majsplantor har varit döda ett tag. Det är då man med ett leende på läpparna kan dra upp en bukett av rotfrukter i olika former, färger och storlekar. Det finns väldigt många olika sorters rotfrukter som man kanske inte tänker på i vanliga fall. Några exempel är haverrot, persiljerot och pepparrot, sötpotatis och korogi. Rotfrukter är en grönsak med ett riktigt brett användsningsommråde och som funkar både i grytor, gratänger, soppor m.m. Här nedanför tar jag upp mina 3 favoritrotfrukter och hur jag helst tillagar dom för att kunna njuta som mest av dom. 

Svartrot 

...är en av mina absoluta favorit bland rotfrukter med sin söta smak och annorlunda utseende. roten ser ut som en lång, svart pinne därav namnet. Den kallas även fattigmanssparris, bondsparris eller scorzonera för kärt barn har många namn som ni vet. Sorten jag odlat heter "Eenårig Kæmpe" från Weibulls. Det man ska tänka på när man odlar svartrot är att man måste ha djup jord utan stenar, gärna lite sandblandad, för annars delar sig rötterna istället för att bli en enda. Plantan tar inte så mycket plats då den växer mer neråt än att breda ut sig åt sidorna. Sedan när man ska skörda så kan det vara bra att använda en spade för att roten inte ska gå av. Den funkar även bra att låta svartroten stå kvar i landet över vintern då den är tvåårig. Andra året så kan du fortfarande skörda och äta roten eller ta frön när plantan blommat. 

Tillagning

Du kan använda svartroten som vilken annan rotfrukt som helst. Men mitt favoritsätt att tillaga svartroten på är att först skala och skölja svartroten. Jag skär rötterna i ca 2 cm långa bitar och blancherar dom. Blanchera innebär att man kokar några minuter i saltat vatten för att bitarna ska bli lite mjukare. Sedan steker jag rötterna i varm panna med smör, olja, salt och vitpeppar så dom får en hård stekyta. Sedan serverar jag dom som ett tillbehör till kött eller som topping till soppa.

Palsternacka

...är så gott och det är så kul att kunna ta upp en stor och fin palsternacka från jorden! Det är något av det roligaste som finns på hösten när man har "glömt" att det fortfarande finns saker att skörda. Jag glömmer ofta bort mina palsternackor. Sorten jag har odlat hittills och är jag nöjd med och heter "Gladiator" F1. Precis som svartroten och dom flesta andra rotfrukter så vill palsternackan ha en stenfri, sandblandad jord med mycket näring. Dom behöver inte riktigt lika djup jord men tar upp mer yta med sina stora nackar, alltså toppen på roten. Även palsternackan klarar av att stå kvar ute i landet och antingen kan man låte den blomma eller ta upp den på våren men risken finns att den blivit lite träig. 

Tillagning

Chips! Jag är ett stort fan av olika sorters rotfruktschips och av palsterckacka är inget undantag. Skala palsternackan och skär supertunna skivor. Jag tycker att det är enklast med mandolin eller osthyvel men det funkar med kniv också. Sedan går det att antingen fritera i en fritös eller en kastrull på spisen. Då värmer du oljan till ca 180°C och doppar skivorna i oljan några åt gången och låt rinna av på hushållspapper och salta. 

Men om du inte vill fritera så kan du använda ugnen istället. Sätt ugnen på 150°C. Blanda dom tunna skivorna med lite olja och salt så att det täcker och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dom så att dom inte ligger på varandra. Har du varmluftsugn så kan du köra flera plåtar på en gång men annars går det bara att köra en. Kör i ca 20-40 minuter men håll lite koll. Chipsen ska vara krispiga när dom är klara så det är bra att känna efter.

Betor

...är en intressant rotfrukt som jag inte odlat innan 2018. Trots torkan så fick jag en riktigt fin skörd och stora fina betor. Betor är inte lika kräsna med jorden som andra rotfrukter och nöjer sig lite med vad dom får. Såklart behöver dom näring och vatten men är inte lika känsliga för att missformas. Fröet är igentligen en kapsel som innehåller flera frön så man behöver bara så ett på varje plats. Det går att förså men jag har bara direktsått direkt i pallkragen runt maj eller när jorden har rett sig och det funkade utmärkt för mig. Vattna såfåran och peta ner fröerna ca 2 cm i jorden så borde naturen sköta resten. Är det torrt så kan man behöva stödvattna lite då och då. Jag odlade polkabetan "Tondo Di Chioggia" i år och när jag skördade dom i början av augusti var dom lite större än golfbollar. Nästa år tänker jag testa dom stora rödbetorna "Forono" och "Cylindra". Betor klarar inte av att lämnas i marken när det blir för kallt så då är det bättre att förvara dom i en matkällare i en hink med torv eller sand eller så kan man frysa in kokta och skalade betor och ta fram vid behov. 

Tillagning 

Det bästa som finns är ju att ha egna inlagda betor till pytt i pannan eller kallopsen. Och det är verkligen superlätt att göra. Börja med att kapa av så du bara har några centimeter kvar av blasten och ev skrubba betorna rena från jord. Koka i ca 45 minuter eller tills dom är genom mjuka. Koka under tiden en 1-2-3 lag till inläggningen och låt den svalna. Skala betorna och skär dom som du vill ha dom och lägg på sterila glasburkar. Häll över lagen och dra på locket och förvara där det är mörkt och i kylen efter att dom öppnats. Ska du äta dom direkt kan du lägga dom i vilken behåller som helst och det räcker att du lägger in dom dagen innan för att dom ska ta smak. Glöm inte att använda blasten som spenat! Funkar även bra om du vill ha lite extra färg i peston eller örtoljan.

1-2-3 lag består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten vilket man kan översätta till 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Koka upp så sockret löst sig så är den klar. 

Vi hörs snart igen!

~Hanna~

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång