Rabarbersås
Rabarbersås eller rabarbersirap är den ultimata sommarkänslan när man äter den ihop med vaniljglass! den är söt med en intensiv smak av rabarber som jag tycker är en riktig höjdare. Den är ett måste om du har raberber men har tröttnat på både paj, saft eller chutney. Om du som jag inte har så röda rabarber så går det utmärkt att ha i några blåbär för att få en rödare färg. Ni ser tydlig skillnad i bilden ovan. Superenkelt och supergott om du frågar mig. Det går verkligen fort och smidigt att göra den här om andan skulle falla på eller sötsuget kommer smygande. Om du vill har lite tjockare konsistens så låt det bara tjuda lite längre. Såsen blir fastare när den kyls men du kan göra tallrikstestet om du är osäker. Receptet räcker till 4 dl färdig produkt.
Ingredienser
500 g rabarber eller 2 stora tjälkar
5 dl socker
2 dl vatten
1 knivsudd vaniljpulver
ev. 7 blåbär
1. Rensa, tvätta och skär rabarber tjälkarna i små bitar.
2. Mät upp och häll på sockret och vattnet.
3. Koka tills sockret har löst sig och låt sedan tjuda i ca 10 minuter så får du en för mig lagom tjock konsistens.
4. Ha i några blåbär efter smak för att få en rödare färg.
5. Sila och häll upp varm på sterila burkar och stäng direkt så får du en produkt som håller längre. Förvaras i kylen.
Tallrikstestet: Genom att stoppa ett fat i frysen och sedan ta ut det och hälla på lite sirap så ser du hur konsistensen blir när den är klar.
Sterilisera burkar: Jag doppar burkarna och packningarna i kokande vatten för att få dom rena och sterila.
Låt det smaka!

