Picklad slaw
Picklad slaw är ett av dom bästa tillbehören jag vet och som passar till näst intill allt. Den innehåller dom simplaste och billigaste ingredienserna så som kål, morötter, ättika och socker. Och det bästa är att det spelar ingen roll om du är vegan, alergiker eller bara vill äta fettsnål mat då den oftast går att anpassa efter just din kost. Jag tycker om att tillsätta lite, lite chili. Inte för att den ska bli stark men för att man ska känna en liten värme som gör att man får en helt annan upplevelse när man äter slawn.
I receptet så har jag skrivit vitkål, rödkål och morötter men just i den här satsen så använde jag mig av röd spetskål (Kalibos), blad från blomkål och morötter och det går ju utmärkt att variera ingredienserna och ta det man har. Jag kan också tycka att det är väldigt gott att köpa skivade, inlagda jalapenos och ha som smaksättning. Jag odlar egen chili och brukar använda mig av Blue Christmas i mina slaws.
Lagen funkar jättebra att spara i en glasburk i rumstemperatur. Smidigt att ha färdigt om man vill slänga ihop lite slaw eller kanske pickla lite rödlök till middagen.
Ingredienser
Morötter
Vitkål
Rödkål
Chili t.ex. inlagda jalapenos eller vanlig röd chili
Lag
Ättika 1 dl
Socker 2 dl
Vatten 3 dl
1. Häll upp ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Ta sedan bort från plattan och låt svalna. Av receptet blir det ca 6 dl färdig 1-2-3 lag så anpassa det efter hur stora burkar du har för att få en lagom mängd.
2. Strimla kålen och riv morötterna. Blanda ner lite chili i blandningen. Kanske en 1/2 strimlad röd chili eller 1/2 dl inlagda jalapenos. Jag vill inte ha så stark så jag tar bara lite. Vill man ha mer så tar man det.
3. Pressa ner kålblandningen i sterila burkar och täck med den svala lagen och stäng locket.
Färdigt! Redan dagen efter kan du öppna din första burk. Super gott och håller riktigt länge. Förvara i kylen eller matkällare. Du kommer inte bli besviken så testa det här receptet! Variera med olika sorters grönsaker, du kanske hittar något som är ännu godare att smaksätta med.
Hoppas det smakar!