Mor Annas Gurka
Mor Annas gurka är ett klassiskt recept som förut stod på Winborgs ättiksflaska men som av någon anledning togs bort. Nu är receptet högt eftertraktat och riktigt gott om ni frågar mig. Lagom söt/salt som en god smörgåsgurka ska vara. Jag har inte ändrat receptet någonting utan det är originalet som gäller här och inget annat. Första gången jag skulle använda mig av receptet testade jag att salta gurkorna ett dygn innan då jag läst att man skulle det i många andra recept men tyvärr fick jag inte önskat resultat. Dom var väldigt krispiga men lite för salta så det var bara att buga för originalreceptet och följa det till punkt och pricka. Det är perfekt för 1 1-liters burk och 1 1/2-litersburk. Alltså totalt 1,5 l.
Ingredienser
1 kg västeråsgurka
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök
1 dillkrona/burk
2 krm natriumbensoat
Lag
450 g eller 5 dl socker
2,5 dl ättika 12%
2 dl vatten
100 g eller 0,8 dl salt
1. Skär gurkan i lagom tjocka bitar och skiva löken.
2. Blanda sedan gurkskivorna, lökskivorna och senapsfröerna och fyll burkarna tills dom är fulla. Avsluta med en dillkrona i toppen av burken.
3. Häll upp ingredienserna till lagen i en kastrull och koka tills sockret och saltet löst sig. Ta bort från plattan och tillsätt natriumbensoatet. Häll den varma vätskan i burkarna ända upp till kanten och stäng locket. Vänd burkarna up och ner och låt stå tills dom svalnat. På det sättet så steriliserar man även locken så att ingen bakterie ska kunna förstöra våran goda gurka.
Klart! Superlätt och inte bökigt alls! Det svåra börjar nu för vi måste vänta på att gurkan ska mogna i minst tre veckor innan vi smakar. Varför vet jag inte men en del saker är till för att följas, som det här receptet till exempel.
Tips! Ni kan fästa pappersetiketter som lätt går att ta bort genom att pensla dom med mjölk istället för klister eller liknande. Funkar superbra och det är lätt att återanvända burkar utan att behöva skrubba i en evighet.
Njut av eran egna inlagda gurka!