Mina favoriter #9

21.03.2018

Purjolök är en växt som jag blivit fascinerad av pågrund av dess växtsätt. Den ser lite ut som en påfågel eller palm med sina utstående blad. Jag har hittills bara odlat sorten "Lyon 2" genom direktsådd i murbruksbalja. Det gick kanske inte helt som jag tänkt. Jag gödslade dom inte en enda gång och deras slutstorlek blev som salladslökar fast med mycket och pepprig smak. Jag har fortfarande några stycken kvar som jag flyttade till en pallkrage i höstas. Bilden ovan är tagen igår (tisdag 20/3) och dom ser lika fina och smakliga ut nu som i höstas. Jag var tbungen att ta till spettet för att få upp den ut tjälen. Därav fick jag inte med roten upp men vad gör väll det.

I år har jag testat att göra en frösådd inne under växtbelysningen och en vintersådd som står ute och ännu inte har grott. Hittills så har jag tyckt att direktsådd var enklare än försådd då dom har vacklat lite. En del har dött och torkat ihop medans dom som lever ser lite starkare ut. Vintersådden kan jag inte säga något om än men vi får förhoppningsvis snart se. Sorterna jag odlar heter "Lyon 2" och en "sommarpurjolök" från Hammenhögs. Jag ska senare plantera samman dessa två sorter när vädret tillåter i en pallkrage som blivit gödslad med hästbajs och sedan så ska jag nässelvattna på sommaren. Sen kan man kupa upp jord längst stammen när den vääxer så får man en längre vit del av stammen. 

Purjolök är en sådan fantastisk grönsak. För mig är den ett underbart substitut för gullök och rödlök som jag själv inte tycker om pga konsistensen men kan få en del av smaken från purjolöken istället. Jag tycker verkligen att det är en mångsidig grönsak som alla kan vinterförvara då det blir bäst på växtplats om man bara täcker med lite löv och dylikt. Sen kan dom stå där och se fina ut nästan hela vintern. Sen är den så god i matlagningen! mina favoriter är att antingen ha den fint strimlad i risotto, skära ner i en fräsch potatissallad på sommaren och använda sig av purjolöken i primörform eller hacka ner och göra en röra med champinjoner och creme fraich och ha som fyllning i en varm smörgåstårta på vintern. Gott! Det finns ett recept där jag använt min purjolök under "Från jord till bord" i en gratäng. 

Inte den lättaste grönsaken att odla enligt mig men våga testa!

~Hanna~

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång