Mina favoriter #2
Jordärtskockan
...är en sådan fantastisk och mångsidig rotfrukt. Den är god att göra soppa på, rosta, blanda i gratäng, ja det mesta man kan hitta på med en rotfrukt. Den är ganska söt i smaken och mina är i storlek med knögliga golfbollar. Dom växer på stammen och inte på rötterna som potatis så dom tar mindre plats. Däremot är dom experter på att så sig själva. Jag fick en planta av min mamma för två år sedan, sommaren 2016. Jag vet tyvärr inte vad det är för sort och det tycker jag är lite synd. Jag skördade skockorna på hösten och sen var det slut med det.... trodde jag. Året därpå kommer det upp en liten stjälk som jag undrar vad det är. Jag gräver upp den och där lååångt ner i pallkragen är det en liten jordärtskocka som grott trots tjäle och ingen som helst omvårdnad. Jag gräver upp den och flyttar den till en annan plats. Den hamnar i min äldsta pallkrage som i princip aldrig gödslats och är ganska torr på näring. Trots misshandeln och antagligen alldeles för lite vattning så leverar den här ensamma plantan 7 st superfina skockor. Jag bestämmer mig för att spara alla 7 som utsäde till det här året så jag grävde ner dom i en pallkrage för tillsvidare förvaring.


Jordärtskockor är bra för nybörjaren! Det höjer förtroendet fruktansvärt mycket att kunna skörda något fast det kanske inte har varit den ultimata sommaren, kanske inte haft tillräckligt med tid eller bara har tappat intresset för en stund. Men den här rotfrukten kommer altid finnas där för er! I vått och torrt, vår som höst. När den väl blommar (om man har en sort som gör det) så höjer den trädgården också. Den är släkting med solrosen och har höga gula blommor som påminner om solrosen i formen.
Sådd
Man sätter ner en knöl i jorden på våren eller hösten. Man brukar kunna köpa det i sin trädgårdshandel men annars går det att beställa på nätet. Det går även att göra som jag och köpa en färdig planta. Sen är det bara att sätta ner plantan.
Läge
Min planta har stått i en skuggig del av trädgården och har bara fått lite eftermiddags sol under året. Den är inte kräsen vart den sitter så man kan sätta den på platsen som kan vara lite för mörk eller för kallt för andra växter.
Skörd
Jag tycker man ska skörda jordärtskockorna så sent som möjligt. Gärna när det har varit en del frost för då har dom fått lite fart på knöltillväxten så man får lite för pengarna så att säga. Som jag nämnde tidigare så är det sjukt gott att göra soppa eller gratäng på jordärtskockor.
Hoppas att ni testar denna generösa rotfrukt i sommar! Vi ses på onsdag och hoppas ni får en bra vecka.
~Hanna~