Ärtor och bönor
Tidigare har jag inte ägnat någon större tanke åt varken bönor eller ärtor. Men ju mer jag ser att kött inte är ett hållbart livsmedel så har jag tänkt att testa att byta ut en del mot hemodlade bönor och ärtor. Baljväxter innehåller stora mängder protein och därmed blir det ett bra substitut för kött. Och som vanligt så kan jag inte nöja mig med att odla en sort utan har valt sex olika. En del sorter har jag valt för att jag vet att dom är goda så som sojabönor, brytbönor (haricot verts) och märgärt. Sen har jag valt att testa lite nya sorter för att nästan allt är gott när det är hemodlat. Vi börjar med att klargöra dom två stora grupperna av bönor/ärtor.
Brytbönor
Den gruppen innefattar bönor som man skördar i ett tidigt stadie när bönorna fortfarande inte är färdigutvecklade. Man äter hela baljorna och behöver inte pilla ut bönorna. I den här gruppen så finns:
- Gröna bönor el haricot verts. Dom skördas när dom är lite mindre och krispigare.
- Vaxbönor har ljusgul färg.
- Purpurbönor har lila/rödfärg t.ex. borlottiböna i tidigt stadie.
Kokbönor/spritbönor
Kokbönor och spritbönor är samma sak. Det kallas att man spritar bönorna när man plockar ut dom ur sina baljor. Det blir kokbönor när man låter bönorna mogna helt och hållet. Sorter som hör till kokbönor/spritbönor är:
- Bruna bönor som även finns i andra färger.
- Borlottibönor i fullmoget stadie.
- Sojabönor, har jag fel så går dom i alla fall att använda som kokbönor.
- Märgärt då man bara skördar ärtorna och inte äter hela baljan.
Dessvärre kan jag tyvärr inte hitta vilken grupp bondbönor hör till eller om det är en helt egen kategori. Om ni vet så får ni gärna skicka iväg ett mail till mig och berätta för jag undrar verkligen. Jag skulle anta att dom går under kokbönor/spritbönor eftersom man tar bort baljorna men kan inte hitta något svar på det. Jag tänker att vi börjar med ärtor som jag tror dom flesta är mer vana vid än bönor.
Märgärt "Alderman"
Den enligt mig vanligaste och populäraste sorten av ärtor enligt min mening. En av dom få baljväxter som jag är uppvuxen med. Jag äter sjukliga mängder av märgärt när vi äter schnitsel eller porterstek här hemma. Det är så fruktansvärt gott med sin söta smak. Det känns inte mer än nödvändigt att odla något som vi faktiskt redan äter i våran vardag. I vanliga fall köper vi "Ebbas ärtor" som kommer frysta i en påse. Förstå känslan att ta fram sina hemodlade ärtor och koka till maten.
Sockerärt "Norli"
En sorts ärta som vad jag förstår är populär bland barn då den är så söt, krispig och kladdfri som funkar som ett nyttigt snack. Jag hade inte direkt ätit den här grönsaken innan jag började studera till kock. Även sockerärtan är faktiskt riktigt god enligt mig. Rå som tilltugg och i sallader eller snabbt kokta med lite smör och salt. Den ska vara perfekt för vårat nordiska klimat och dessutom ge stor skörd. Baljorna är ca 7 cm långa och trådfria. Den är dessutom lågväxande så man behöver inte binda upp den el dylikt när den grot. Den anses även vara en riktig delikatess. Den blir säkert en bra dekoration i trädgården med sina vita blommor.
Brytböna "Processor"
En lågväxande brytböna som går under det kända namnet haricot verts i Frankrike. Det här är bönan som jag känner till mest av alla och verkligen tycker om. Jag tycker den är god som rå i sallader, stekt med vitlök eller rostad ihop med andra grönsaker som tillbehör. Riktigt god grönsak om ni frågar mig. Jag hoppas bara att dom hemodlade blir minst lika bra som köpta. Även den här sorten ska gå bra att förvara i frysen för senare bruk under vintermånaderna.
Stångvaxböna "Neckargold"
Är en högväxande böna som ger riklig skörd. Den får gula bönor som man använder som haricot verts och går utmärkt att frysa efter skörd. Med andra ord äts den omogen precis som alla andra brytbönor. Jag hoppas att den här sorten är lika god som brytbönan då det enda som ska skilja är färgen. Det ska bli riktigt spännande att testa den här sorten då jag inte hört talas om den förut.
Bondböna "Crimson Flowered"
En kulturarvssort från Impecta med vackra lila blommor i bladfästena. Den kommer säkerligen se bra ut bredvid den vit-blommande sockerärtan "Norli". Jag kan inte komma ihåg att jag ätit bondbönor tidigare i mitt liv. Men jag har fått för mig att om liknar sojabönor i smak och konsistens. Som sagts jag har ingen aning så ta inte mina teorier seriöst, det är bara vad jag tror. Om inte annat så kan den växa där för att gödsla jorden till nästa år. Även den här sorten ska funka utmärkt i vårat norra klimat. Den får 3-4 bönor i varje balja. Bönorna ska sen vara perfekta för att frysa.
Sojaböna "Fiskeby V"
Sojabönor har en ganska fast, lite bitiga och nötig smak. Riktigt god i min mening. Dom är små, runda och det är ca 2-3 bönor i varje balja. Det här är en av få sorter som är utvecklad för att klara nordiskt klimat och är även en kulturarvssort från Impecta. Är det någon sort som jag verkligen hoppas att jag lyckas med så är det den här då jag vet att jag tycker om sojabönor. Har ni inte ätit det så borde ni testa. Själv har jag höga förhoppningar om den här lilla bönan.
Borlottiböna "Lingua di Fuoco 2"
En vacker böna med två användningsområden. Först och främst valde jag den för sin vackra röd/lila/vita färg. Den går att skörda tidigt i form av brytböna och om man vill kan man låta bönorna växa till sig och användas som spritböna/kokböna. Jag har aldrig smakat den här bönan men jag hoppas verkligen att den är god. Jag köpte mina fröer från premierseedsdirect.com och det följde inte med någon bild på förpackningen och därför känns det överflödigt med en bild på en plastförpackning med ett namn på.
Ska ni odla några bönor eller ärtor i år? Vilka är era favoriter och vad gör ni med era skördar? Jag tänker testa att samplantera med potatisen och se hur det går. Förhoppningsvis blir det en ny favoritgröda men vi får väll se. Jag funderade även på att testa och bara sätta några plantor här och var typ längst häststaketet och liknande för att se om dom klarar det. Förhoppningsvis så kommer jag kunna ta eget utsäde till 2019. Ja, som ni kanske förstår så är jag väldigt taggad på att testa nya sorter i allmänhet i år. Hoppas verkligen att jag får upp riktigt fina grönsaker. Jag håller tummarna för att era trädgårdar, balkonger och fönster fylls av växtlighet och grönska också såklart.
Lycka till med allt allesammans så hörs vi!
~Hanna~