Maskrossirap

Jag har sett att väldigt många har gjort den här produkten nu under försommaren. Jag har varit skeptisk för, precis som jag, kanske "beskt ogräs" är det ni tänker på när ni hör maskrosor. Vi har inte så farligt med dom så jag kan till och med tycka att dom är fina med sin klargula färg när den täcker en hel åker. Ja, dom kan verkligen skapa ett mästerverk. Eftersom man bara använder sig av kronbladen så får inte sirapen någon besk smak över huvudtaget. Den blir faktiskt väldigt lik honung till smaken och jag skulle absolut rekommendera den som ett veganskt alternativ istället för riktig honung. Så god är den. Självklart är det lite pill när man ska rensa blommorna men det kan man leva med sen när man vet hur god den färdiga produkten blir. Min första omgång bildade sockrekristaller efter något dygn och det innebär att jag hade för mycket socker. Vattnet blir mättat på socker och kristalliserar sig då när den blivit kall. Så blir det kristaller för er är det ingen fara men jag kommer uppdatera receptet om jag testar att ta mindre nästa gång. Jag kommer använda sirapen precis som vanlig honung. I desserter, till turkisk yoghurt, marinader och the bland annat. Självklart tycker jag man ska stötta dom svenska biodlarna men det här är ett billigare alternativ som är bättre än att köpa utländsk honung.

Ingredienser:
1 l kronblad från maskrosor
1 l vatten
2 l socker
1. Rensa blomknopparna. Ta bara dom gula kronbladen och kolla efter insekter.
2. Sjud kronbladen med 1 l vatten i 20 minuter och sila i en finsmaskig sil.
3. Sätt tillbaka kastrullen med maskrosvattnet på plattan och tillför socker. Ju längre sirapen får sjuda, desto tjockare kommer den bli. Du kan prova att göra tallrikstestet (läs nedan).
4. Efter ca 1 h när du är nöjd med konsistensen så häller du upp sirapen på rena, sterila burkar och sätter på locket direkt. Sen är det bara att låta det svalna så är det klart!
Superenkelt och jättegott! Veganskt och billigt, kan det bli bättre? Om man vill kan man ha kvar kronbladen men jag föredrar min slät. Det som tar lite tid är att låta den sjuda men det är ju inget i jämförelse med när man gör buljong, saft, sylt eller gelé. Förvaras mörkt och svalt. Hållbarheten kan jag inte säga något om än men jag tror den håller ett bra tag om man har rena burkar.
Tallrikstestet: Genom att stoppa ett fat i frysen och sedan ta ut det och hälla på lite sirap så ser du hur konsistensen blir när den är klar.
Sterilisera burkar: Jag doppar burkarna och packningarna i kokande vatten för att få dom rena och sterila.
Ät och njut!