Mammutpumpa

22.02.2018

Min mammutpumpa, det är inte så mycket som finns kvar från 2017 men den här skönheten står fortfarande stark. Den har legat på mitt vardagsrummsbord som prydnad enda sen 10 oktober när jag tog in den. Jag är så fruktansvärt imponerad av dess egenskap att lagras under lång tid. Igentligen ska dom nog ligga i ca 10°C i mörker till skillnad från min. Den väger 2183g, lite drygt 2 kg. Den vanliga vikten på mammutpumpor av sorten "Kaempe Melon" är 10-30 kg så min är bara en liten bebis. Jag förstår mitt eget intresse och fascination för den här underbara grödan, se bara hur vacker den är. Bilderna är tagna 21/2 så det är verkligen såhär underbar den fortfarande är. 


Jag funderar på att sätta ett extra par plantor av den här och sätta i komposten/gödselstacken. Då får dom den enorma mängden näring som dom vill ha och får breda ut sig så mycket som dom vill. Rankorna blir ungefär 3-5 m så dom behöver verkligen plats. Men jag skulle tro att man kan leda dom uppåt med lite jobb och låta dom klättra. Det funkar bra med kalebass så varför inte. Dock så måste jag säga att det är en väldigt förlåtande sort. Jag planterade den inne i april, lite för sent för min smak. Satte ut den direkt i en pallkrage utan att avhärdas. Jag hade inte gödslat pallkragen innan och tillsatte ingen form av näring under hela säsongen. Ändå så ger plantan mig en fantastiskt fin och maffig pumpa. Jag kan inte mer än häpna. Jag har mer eller mindre utan att veta om det "svultit" ihjäl min pumpa och ändå ger den mig avkastning, Det är inte konstigt att jag älskar pumpor, zucchini och vintersquash med alla dess olika namn. 


Har ni inte odlat pumpa så måste ni testa det. Om det så bara är prydnadspumpor för dess utseendes skull, odlar en rejäl matpumpa som går att lagra länge (typ mammutpumpa "Kaempe Melon) eller odlar Atlantic Giant för att få fram massiva pumpor på uppåt 400 kg. Alla har vi olika mål med våra pumpaodlingar. Mina? Att ha vackra pumpor som prydnad i första hand som går bra att lagra. Självklart så tycker jag om goda pumpor som man kan göra en schysst rätt på så som mustiga soppor, chips, rostad i ugn som tillbehör eller som huvudråvara i en vegetarisk/vegansk rätt. Det är vad jag använder mina pumpor till. Det är en sådan allsidig råvara så det är svårt att förstå. Ändå tycker jag det känns som att OM vi köper en pumpa i matbutiken så är det en butternut. Hur kommer det sig? Jag vet inte.... Det finns ju så många olika sorter med olika smaker.. Ja, det är fascinerade hur trångsynta vi är egentligen.


Hoppas verkligen att ni odlar någon form av pumpa i sommar!

~Hanna~

 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång