Vad odlar jag i januari och februari
Jag har smygstartat min odling lite grann. Men allt ska inte ut i växthuset eller en pallkrage. Som exempel så har vi min jordnöt som jag skrev ett inlägg om 31/1. Den ska få stå kvar i kruka inomhus. Den kanske får komma ut och lufta sig lite någon gång men inte mer än så. Men det som jag hittills har sått är:
Kronärtskockorna "Green Globe" och "Violetta Di Chioggia"
Dom tar väldigt lång tid på sig att utvecklas och behöver sätta redan nu i januari-februari. Det är för att skockorna ska hinna bli stora nog att utveckla knopparna som man plockar och äter. Jag tycker även att dom är väldigt fina med sin höja och spretiga växtsätt. "Green Globe" är som ni kan läsa grön medans "Violetta Di Chioggia" är röd/rosa i färgen. Av den anledning så odlar jag två olika sorter men också för att se hur stor smakskillnaden är.
Purjolökssorterna "Lyon 2" och sommarpurjolök
Jag har redan dragit upp sommarpurjolöken från hammenhögs och "Lyon 2" har jag vintersått så den ska få komma upp när den är redo. Purjolök ser ut som gräs dom första månaderna. Man ska akta sig för att vattna ihjäl dom. Jag tycker om att så dom kompakt i en liten behållare. Så som en gammal plastlåda som frukt eller kött kommer i. Purjolöken är en fantastisk gröda på många sätt. Jag tycker att den funkar superbra istället för gullök eller rödlök. Jag har även haft mina plantor kvar ute i pallkragen men är fortfarande fina efter -16°C och snö. Det är en perfekt lök om man inte har plats att förvara i matkällare eller dylikt.
Jordnöt
Som jag redan skrivit ett enskillt inlägg om. Den växer och frodas och verkar tycka om belysningen.
Ampelgurka, "Hopeline F1"
En planta som får små gurkor. Min plan är att kunna ha den i fönstret inomhus och få några tidiga goda gurkor. Den är partenokarp vilket betyder att man inte behöver pollineras vilket jag tycker är smidigt inomhus där det inte är massor av insekter. Man bör kolla om sina gurkor är självpolinerande eller inte för blandar du sorter som är och inte är det så får du gurkor som får stora kärnhus och inte smakar något gott. Det står om dom är självpollinerande eller inte på förpackningen.
Kompakt busktomat "Tiny Tim"
Den har jag bara som ett tidigt glädjepiller i min odling. Jag har bara satt den för att kunna få en tidig skörd av något som smakar sommar. Jag hade sått en redan i slutet på december men den dog tyvärr... Så den jag har nu hoppas jag ändå kunna få en något tidigare skörd. Den här sorten är framtagen för att passa i kruka i köksfönstret så därför tycker jag att den verkar vara en bra tjuvstart.
Honungstomat
Den här sorten ska tydligen vara en riktig topnotch-tomat. Jag hittar dock inget om den på nätet så det ska bli spännande testat denna.
Chocolate cherry tomat
En mörkbrun körsbärstomat som också ska ha en fin sötma men jag har valt den i första hand för dess färg.
Physalis Pruinosa
Eller med ett annat namn gyllenbär. Det är inte ett kapkrusbär för det är en annan sort. Den här ska vara mindre och buskigare i växtsättet. Jag hade en Physalis-planta för ett par år sedan men vet inte om det var ett kapkrusbär eller gyllenbär. Men jag hoppas att det blir goda bär iallafall.
Physalis "Strawberry
En annan sorts Physalis som jag faktiskt inte vet någonting om förutom att den jag fick den av sa att dom var jättegoda och hade en smak av jordgubbar.
Meloner
Några sorter som tar lång tid på sig till exempel honungsmelon har jag planterat redan nu. Men även vattenmelon "Yellow cutie". Jag kommer även att plantera andra sorter senare annars skulle det bli fult redan i mars.
Sötpotatis
Jag har en sötpotatis i ett glas vatten för några veckor sen. Nu har den stora, mörkt lila, fina skott. Det kommer ett enskilt inlägg om den så småning om.
Sallad i Ikeas hydrosystem som jag berättat om i ett tidigare inlägg.
Chili
Även dom har ni säkert redan läst om i ett av mina tidigare inlägg. För att chili ska hinna ge skörd, speciellt c.chinense familjen så måste man börja tidigt. Jag har planterat dom i omgångar mellan oktober-december.
Lavender hyssop agastatche eller Anisisop
En isop som går under kryddor och medicinalväxter. Den har ett fint blomster som är likt lavendel. Doften ska vara en blandning mellan lakrits, anis och mint. Den har precis grot och har börjat sin väg mot utelivet.
French lavender lavendula stoechas eller Skärmlavendel
Dom ligger nu i en påse med jord i min kyl för att imitera årstiderna. Dom ska få ligga där inne i ca en månad. Sen ska dom få komma ut i rumstemperatur under belysningen så får dom gro.
Liten rosenkvitten
Dessa fick jag med i en frökedja så jag har lagt in dom i kylen för stratifiering eller kylbehandling för att precis som skärmlavendeln imitera årstiderna. Förhoppningsvis får jag upp några fina buskar av den här intressanta växten.
Jag har även gjort en del vintersådd som inkluderar:
Broccoli
"Calabrese Samson F1"
"Purple sproutong summer"
Broccolo
"Romanesco"
Blomkål
Cheesy F1
Graffiti F1
Multih head F1
Brysselkål
Red bull
Rödkål
Mammoth red rock
Salladskål
Scarvita F1
Sommarpurjolök
Palsternacka
Gladiator F1
Svartrot
Eenårig Kaempe
Det finns alltid något man kan odla. Sallat och örter funkar utmärkt i krukor i fönstret även på vintern. Sen blir det bara lättare att odla ännu mer olika saker om man har extrabelysning så som tomat och chili. Ja, möjligheterna är oändliga om man bara vill. Prova, kanske hittar du något som funkar bra att odla inne på vintern eller som går att så väldigt tidigt för att få en tidig start på odlingen.
Hoppas ni tyckte det var intressant att veta vad jag
redan har börjat så. Har ni börjat så något än?
~Hanna~