Blomkålssoppa

Jag är en riktig sucker för blomkålssoppa. Det spelar ingen roll om den serveras som förrätt eller varmrätt, med krutonger och bacon eller bara som den är. Enda sen jag fick smaka denna krämiga, milda soppa på restaurangskolan under mitt första år. Det mest fantastiska är hur gått det är trots sin enkelhet. Den är bra som ett vegetariskt alternativ och skulle funka som vegansk också om man byter ut grädden eller mjölken mot kanske mandelmjölk eller dylikt. Till en portion som gör mig mätt så använde jag ca 200 g blomkål. Jag har anpassat dom andra ingredienserna efter mängden blomkål. Till en familj med två barn eller kanske 3 vuxna så skulle jag rekommendera ett fullvuxet blomkålshuvud på ca 1 kg. Det går att använda stammen och bladen men jag tycker att bladen kan ge lite ful färg i soppan så dom sparar jag till annat eller slänger ut i täckodlingen. Blomkål luktar hemskt, jag vet men den fisaktiga lukten kommer att försvinna under tillagningen.

Ingredienser:
Blomkål
grädde eller mjölk
vitt vin eller citron
salt
peppar

Tillbehör:
Mjukt bröd
Smör
Salt
Bacon eller fläsk
Tillagning
1. Jag börjar med att rensa blomkålen genom att ta bort blad och stam och bryta isär blomkålsbuketterna i mindre bitar.
2. Jag kokar blomkålen till den är mjuk antingen i vatten eller i grädde eller mjölk. Sen häller jag av vätskan. Om jag kokat i mjölk eller grädde så spar jag vätskan på sidan och spär soppan med.
3. Jag mixar den mjuka blomkålen och tillsätter grädde/mjölk tills jag får en slät soppa med en konsistens jag tycker är bra. Jag vill ha min blomkålssoppa relativt tjock.
4. Till sist kokar jag upp soppan och tillsätter antingen citronsaft eller vitt vin för att få en fin syra som bryter av mot den tjocka blomkålssmaken. Sen till sist smaka av med lite salt och vitpeppar.
Nu funkar det utmärkt att servera soppan som den är eller så kan man steka på lite bröd med lite salt och smör till krutonger eller kanske lite bacon om man vill det. Det är ett krisp som ger lite konsistens till rätten och höjer smakerna en hel del. Om man vill kan man även spara några blomkålsbuketter som man rostar på och servera till.
Smaklig måltid!