Sådd av baljväxter
Som ni kanske vet vid det här laget så älskar jag att förodla fröer. Vare sig det behövs eller inte. Detta gäller även baljväxter i form av bönor och ärtor. Det står överallt att man ska direktså dessa och gärna två fröer på varje plats då fåglar gillar ärt- och böngroddarna. Dom flesta baljväxter med undantag för bondbönor ska sås i slutet av maj eller i juni när jorden är riktigt varm för annars ruttnar dom. Men jag har nästan gjort precis tvärs om. Om man jämför mina egna såanvisningar (eller rättare sagt min känsla) med fröpåsens så skulle det inte vara allt för mycket som stämmer överens.
Hur fröpåsen vill att du gör
Blötlagda ett dygn innan
Direktså på friland
Täck med fiberduk
Två fröer i varje hål
Ska bindas upp
Hur jag föredrar att göra
Struntar i blötläggning
Bredsår i behållare
Lock på behållaren
Breddsådd
Samplanterar med andra högväxande sorter
För mig så ruttnar fröerna till bönor och ärtor väldigt enkelt. Jag har inte fört någon statistik men jag tycker att det går lika bra (eller dåligt) vare sig jag blötlägger eller inte. Jag tänker att är dom inte bötlagda så ruttnar dom inte lika lätt utan suger upp vätskan istället.
Jag tycker det är säkrare att förodla plantor så man ser hur många man får och lättare kan hålla koll på vattning och näringsgivan i början av plantans liv. Jag märker också snabbare om fröerna ruttnar så man kan så en ny omgång. Behållarna jag sår i är champinjonlådor, fruktaskar och liknande. Jag ställer dom sedan utomhus med lock på för att dom ska få rätt temperatur men så att jag endå vet precis vad som händer.
För att ge fröerna så stor chans som möjligt att gro på friland så kan man täcka med fiberduk för att dels bevara fukt men också för att skydda från skadedjur. Men jag sätter bara ett lock på behållaren tills plantorna har blivit några centimeter så är det lugnt.
När du odlar på friland kan det vara bra att sätta två fröer i varje hål för fåglar tycker verkligen om groddarna som kommer upp. Och för att skydda dom så kan man antingen lura fåglarna med två fröer eller täcka med fiberduk.
När man odlar högväxande sorter så behöver dom stöd att klättra i så som armeringsnät eller kompostgaller. Jag föredrar att samplantera med andra, kraftigare högväxande arter. Som ni redan vet har jag mina bondbönor med majsen men sen har jag satt en del märgärtor bland solrosorna och hoppas att dom ska vilja klättra längs dom.
Om jag struntar i bondbönorna och håller mig till alla andra baljväxter jag har så är dom ganska varierande i höjd vilket kan ställa till det när jag ska planera hur dom ska stå. Jag har just nu satt alla i pallkragar för att enklare få upp stöd där jag inte har tillräckligt med solrosor.
SORTLISTA
Blauhilde
Störbrytböna med blå baljor
Höjd: 180 cm
Fiskeby V
Låg sojaböna
Höjd: 60 cm
Processor
Låg brytböna
Höjd: 40 cm
Yin Yang
Låg kokböna, yin yang mönstrade
Höjd: 40 cm
Lingua Di Fuoco
Klättrande borlottiböna
Höjd: 200cm
Alderman
Hög märgärt
Höjd: 175 cm
Norli
Låg sockerärt
Höjd: 60 cm
Winged Bean
Låg sparrisärt
Höjd: 45 cm
Jag har gjort på samma sätt med alla sorter jag odlar och tycker att det har funkat utmärkt. Och jag är förvånad över hur bra det har gått för baljväxterna överlag då jag aldrig odlat det tidigare. Det enda som är synd är att det är så låg avkastning på dom men det får man försöka kompensera genom att odla mer av dom. Nästa år tror jag nästan att jag ska sätta en hel bädd full. Det som gör baljväxter riktigt kul att odla är att se hur fort dom växer. Dom verkligen rusar uppåt och dom är inte känsliga för omplantering. Ingen planta har hittills dött för mig när jag planterat ut dom i pallkragarna eller murbruksbaljan. Det är så jag tycker det ska vara när man odlar. Det ska vara kul och inte stå och trampa på samma ställe för länge som till exempel purjolök gör.
Ha en fortsatt trevlig vecka så ses vi inom kort!
~Hanna~