Äggskal, den perfekta kalciumkällan
På vintern så spar jag alla mina äggskal. jag använder dom sen till trädgården i vår och sommar för att gödsla upp den lite. Ägg innehåller mängder med kalcium som används i sura jordar. Och förvånansvärt mycket trivs där. Till exempel så funkar det att odla potatis, palsternacka, morot, gurka, tomat, aubergine, paprika, rabarber och bönor, majs och squash bland annat i surjord.
Man kan antingen spara hela äggskalen och sen lägga dom i vatten så det drar ur lite av kalciumet och sen vattna med. Eller så gör man som jag. Jag sparar äggskalen på en tallrik några dagar så dom är helt torra. Sedan mortlar jag dom och lägger i glasflaskor. Sen kan jag bara strö ut det där jag vill ha det i vår och sommar och mylla ner det så får maskarna något att äta på dessutom.
Vi äter mycket ägg här hemma så jag är bara glad över att jag kan ta tillvara på dom istället för att slänga. Det tar inte speciellt mycket tid men du får väldigt mycket för det lilla arbetet i form av näring till växterna.
Samlar du inte på äggskal så borde du börja göra det nu.
Ha en trevlig helg!
~Hanna~